Over “Een nieuwe straf voor een nieuwe wereld ? Over kleinschalige detentiehuizen”

Activiteiten

Davidsfonds Activiteiten
Ben je geïnteresseerd in taal, geschiedenis, kunst of erfgoed? Zoek op deze pagina naar een activiteit die jij interessant vindt. Wij kijken er alvast naar uit om je binnenkort te ontmoeten op één van onze activiteiten!

Activiteiten in de kijker

07 feb
Leuven - Romaanse poort

“Een nieuwe straf voor een nieuwe wereld ? Over kleinschalige detentiehuizen”

In zijn causerie ‘Een nieuwe straf voor een nieuwe wereld ?’, legt Hans Claus op een enthousiaste manier uit hoe zijn persoonlijke ervaringen als gevangenisdirecteur hem inspireerden tot nieuwe inzichten en hoe het komt dat zij gerealiseerd geraken. 

woensdag 7 februari 2024 van 20:00 uur tot 22:00 uur

In zijn causerie ‘Een nieuwe straf voor een nieuwe wereld ?’, legt Hans Claus op een enthousiaste manier uit hoe zijn persoonlijke ervaringen als gevangenisdirecteur hem inspireerden tot nieuwe inzichten en hoe het komt dat zij gerealiseerd geraken. 

Hij legt de brug tussen de straf en de grotere maatschappelijke transities die aan de gang zijn.  Het mens- en maatschappijbeeld uit de Verklaring van 30 november hanteert hij daarbij als leidraad.

In 2009 lanceerde hij het idee van het kleinschalig detentiehuis. Hij leidde nadien binnen de schoot van de Liga voor Mensenrechten het project 'gedifferentieerde strafuitvoering' dat het idee verder uittekende tot een veelheid van kleinschalige detentievormen die de klassieke gevangenis moeten vervangen. In 2012 stond hij mee aan de wieg van vzw De Huizen die opgericht werd om die paradigmawissel te doen uitvoeren. 
In 2017 startte hij denkgroepen om het groeiend ongenoegen in de post industriële samenleving bloot te leggen. Dit resulteerde in de ‘Verklaring van 30 november 2019’, waarin in zes krijtlijnen de schets voor een leefbare wereld werd uitgetekend, zie ook www.novemberverklaring.eu . Hans Claus schreef het manifest van deze Verklaring en bezielt sindsdien de groep van Ondertekenaars.
Hans Claus is in 1962 in Kortrijk geboren als kleinzoon van beeldhouwer en dichter Lieven Colardyn en achterneef van Hugo Claus. In 1984 studeerde hij af als criminoloog ( RUG ). In de voetsporen van zijn oom Marcel Colardyn werd hij gevangenisdirecteur in 1986. Hij was adjunct directeur in de Nieuwe Wandeling (Gent), Sint Gillis en Oudenaarde. Sinds 2005 is hij het inrichtingshoofd van de gevangenis van Oudenaarde.

reservatie gewenst via davidsfondsleuven@telenet.be en liefst vooraf betalen op rekeningnummer BE94 4286 1177 7114 van Davidsfonds afdeling Leuven
duur: ca. 1.30 uur

Prijzen

Ticket Prijs
Aan leden-tarief € 6,00
Standaard € 8,00

Info: Jef Scheire 0498 45 40 57 of jef.scheire@telenet.be

Labels: Mens & MaatschappijDiversiteitPolitiekLezing1 sessieNederlands | zelfstandige gebruiker B1/B2ActiviteitEuropaOntmoeting met receptievoordrachtCultuurregio Oost-Brabant