Over Muzikale causerie 'Schittering en tragiek'

12 dec
Leuven - Abdij Keizersberg

Muzikale causerie 'Schittering en tragiek'

Musicoloog Jos Meersmans vertelt een anekdotische geschiedenis van het koppel Robert en Clara Schumann en hun vriend Johannes Brahms, zoals de beroemde violist en tijdgenoot Joseph Joachim het beleefde.

maandag 12 december 2022 van 20:00 uur tot 22:00 uur

Musicoloog Jos Meersmans vertelt een anekdotische geschiedenis van
het koppel Robert en Clara Schumann en hun vriend Johannes Brahms, zoals de beroemde violist en tijdgenoot Joseph Joachim het beleefde.
Met tal van passende muziekfragmenten.

“Ik, Joseph Joachim, was een jongetje van twaalf toen ik in het beroemde Gewandhaus van Leipzig mijn eerste vioolrecital mocht spelen.  Daar heb ik kennisgemaakt met Robert en Clara Schumann.  Zij was toen al een gevierde pianiste.  Hij was zwijgzaam en teruggetrokken.  Pas jaren later zou zijn ster even schitteren,  maar al snel sloeg het noodlot toe. 

Tijdens het carnaval van 1854 springt een krankzinnig geworden Schumann in de Rijn. Terwijl die arme Robert wegkwijnt in een instelling, huurt mijn vriend Brahms een kamer bij de Schumanns. Hij is veertien jaar jonger dan Clara, maar hij steunt en troost haar en zorgt mee voor de zeven kinderen. 

Wanneer Robert eenmaal gestorven is, ontstaat er afstand tussen Clara en Johannes. Waar lag de bron van deze verwijdering?  Pas enkele maanden voor hij stierf, lichtte Brahms het tipje van de sluier.”

Musicoloog Jos Meersmans specialiseert zich in verteltheater en monologen rond componisten en merkwaardige persoonlijkheden…
Altijd boeiend, laagdrempelig, lichtvoetig, ontroerend, verrijkend… Deze monoloog wordt geïllustreerd met zeventien muziekfragmenten.  Clara Schumann heeft daarbij een centrale plaats gekregen.  Zij was niet alleen een van de grootste pianovirtuozen van haar tijd, maar ze was ook een meer dan verdienstelijk componist.

Prijzen

Ticket Prijs
Aan leden-tarief € 6,00
Standaard € 8,00

Info en reserveren: jef.scheire@telenet.be of 0498 45 40 57

Labels: Kunst & CultuurMuziekLezingEuropakunstGeschiedenis